divendres, 29 de maig del 2009

L'AJV, el Solstici 09 i la regidora de cultura

L'Assemblea de Joves denuncia la «mala pràctica» de la regidoria de Cultura de Valls

Alerta que la titular de l'àrea «menysprea el Solsticidi de Sant Joan» i el «boicoteja amb concerts paral·lels»

Jordi Pallarès i Laura Solé, durant la roda de premsa que van convocar per denunciar públicament els fets. Foto: A. ESTALLO.
1

La regidoria de Cultura torna a ser notícia i no precisament per un contingut de caire favorable. Primer va ser l'adjudicació de la propaganda cultural de l'Ajuntament de Valls a l'empresa del pare de la regidora de Cultura, Judit Fàbregas, i després l'adjudicació de les obres del pavelló del Fornàs a una empresa vinculada amb el seu marit. Ara, la polèmica es focalitza en la festa de Sant Joan. «La regidoria de Cultura vol boicotejar el Solsticidi de la festa major de Sant Joan amb l'organització de concerts paral·lels per aconseguir disminuir l'assistència a la zona de les veles». Així ho pensa i així ho ha denunciat l'Assemblea de Joves de Valls davant els mitjans de comunicació que dimarts van assistir a la roda de premsa que va tenir lloc a la seu del casal La Turba.

Laura Solé i Jordi Pallarès, portaveus de l'Assemblea de Joves de Valls, van donar tots els detalls de la «mala pràctica» –així és com la qualifiquen–, de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Valls. «La regidoria de Cultura sempre parla d'un model participatiu, i a la pràctica això no es compleix», va dir Laura Solé, que va argumentar la seva afirmació: «Es van presentar vuit instàncies per poder accedir a la comissió de festes i només una va ser admesa a tràmit. I, a més, s'estan preparant de manera paral·lela una sèrie de concerts i uns actes programats el mateix dia i a la mateixa hora, a la plaça del Pati i al pàrquing del Barri Vell, que estan adreçats a un mateix tipus de públic.»

La revetlla de Sant Joan

La queixa de l'Assemblea de Joves de Valls és una referència ben explícita a la revetlla de la nit de Sant Joan. «La revetlla a les veles sempre havia estat un concert gran amb un grup important, i aquest any els grups que hi ha a la nostra manera d'entendre no són de prou rellevància.» D'altra banda, la revetlla del Pati, pensada habitualment per a un públic d'una edat mitjana, «aquest any estarà protagonitzada per l'actuació de dos grups d'imitacions dels U2 i els Rolling Stones», va apuntar Jordi Pallarès, que hi va afegir: «Aquest espectacle va destinat a un públic que podria ser el mateix del concert del pàrquing del Barri Vell amb grups d'estils que oscil·len entre el funk i la rumba. Aquest pot ser un exemple de com la comissió de festes ha vist limitada «la capacitat de decisió», un fenomen que l'Assemblea de Joves de Valls atribueix a la decisió de Cultura d'incorporar un representant d'una empresa de gestió a la comissió de festes. Tant és així que els seus membres «veuen retallat l'èxit de les aportacions en el si de la comissió». Tot i que no ha estat facilitat el nom de l'empresa, l'Assemblea de Joves de Valls ha tingut coneixement que es tracta d'una empresa de fora del municipi de Valls.

Totes aquestes circumstàncies porten l'Assemblea de Joves a parlar d'una «mala pràctica» de la regidoria de Cultura, «que predica un model participatiu que queda totalment desvirtuat en la mesura que barra el pas a la majoria de ciutadans que volen participar-hi».

Festa privada

El desencís de l'Assemblea de Joves es completa amb un altre episodi. Es tracta de la festa privada prevista pel 19 de juny, «tipus festa Flaix amb una col·laboració per part de l'Ajuntament de Valls tant en despeses com en rendiments». Segons l'entitat assembleària, aquest espectacle «impedirà que les veles comencin el 19 en lloc del 20 de juny com seria ideal», concloïa Jordi Pallarès.

Sense marge de maniobra

a.e

«L'any 1995 es va implantar el model de les veles, que va funcionar correctament fins que s'ha produït progressivament aquest canvi de govern», afirmava Laura Solé, de l'Assemblea de Joves de Valls. Aquesta entitat considera que «l'Ajuntament de Valls ha vist una manca d'oportunitat de decisió en la comissió de jovent perquè s'han adonat que no en poden treure cap tipus de rendiment». Quan falta menys d'un mes per la festa de Sant Joan, l'Assemblea de Joves de Valls és conscient que té poc marge de maniobra per variar el rumb de la festa, i pensa en solucions pel 2010: «Ens esforçarem perquè això torni a ser el model que nosaltres volem: participatiu». L'Assemblea de Joves està convençuda que l'àrea de Cultura té un únic objectiu: «Menysprear el Solsticidi del jovent vallenc posant obstacles en la seva preparació i boicotejant-lo amb l'organització de concerts paral·lels que aconsegueixin disminuir l'assistència a la zona de les veles.»

enllaç de la notícia del Punt

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest govern municipal cada dia fa més pudor!
Davant la corrupció, autoorganització!

Anònim ha dit...

podrieu posar una nova enquesta, com ara... creus que la regidoria de cultura es vol carregar les carpes?