dimarts, 3 de març del 2009

Vaga de fam per la universitat pública

Les autoritats universitàries apliquen la censura i el control sobre la vaga de fam

Avui, dimarts 3 de març, quan en Tomàs Sayes, estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), porta 9 dies en vaga de fam, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha volgut denunciar la censura que practiquen les autoritats universitàries vers aquesta protesta, i, en especial, cal denunciar l’actitud del rectorat de la UAB,que està aplicant un fort control a les visites que rep en Tomàs a l’edifici d’estudiants.

El dilluns 23 de febrer, en Tomàs Sayes, estudiant de la UAB, va iniciar una vaga de fam per exigir a les autoritats universitàries que escoltin les demandes estudiantils i modifiquin les seves actituds i comportaments vers el moviment estudiantil.

Després de 9 dies de vaga de fam l’actitud de les autoritats universitàries no ha canviat per a bé, ans al contrari, s’ha accentuat el silenci institucional i s’ha imposat la censura a tots els mecanismes propagandístics de la vaga de fam.

En concret, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans vol constatar que:

- La Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa, capitanejada pel senyor Josep Huguet, continua amb el silenci absolut que ha practicat durant aquests darrers mesos davant de les protestes estudiantils, i continua amb implicació zero respecte el conflicte universitari.


- El Comissionat d’Universitats, amb la senyora Blanca Palmada al capdavant, no ha mogut un dit, i continua apostant per la Taula Nacional per la Universitat Pública, encara que s’ha demostrat que és un mecanisme inadequat per a resoldre el conflicte universitari, ja que no va a l’arrel de les protestes estudiantils.

- L’ACUP, organisme que agrupa al conjunt dels rectors de les universitats públiques catalanes, no ha mostrat cap posicionament respecte la vaga de fam, i, per tant, dóna suport implícit a les actuacions del rectorat de la UAB.


Cal destacar l’actitud i els comportaments del rectorat de la UAB respecte la vaga de fam. Al llarg de tota la setmana, l’equip de govern de la UAB ha donat l’ordre de retirar tots els cartells i pancartes que fan referència a aquesta protesta de les parets de la universitat i ha obligat a l’equip de premsa de l’edifici d’estudiants a no cobrir aquesta vaga de fam, obligant-los a retirar la notícia que ja havien realitzat a la web.


A més a més, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, ha imposat un fort control a l’entrada de l’edifici d’estudiants, on diversos agents de la seguretat privada controlen i anoten totes les visites que rep en Tomàs. Aquest control, el passat diumenge, va arribar a l’extrem de posar impediments als pares d’en Tomàs, que van haver d’identificar-se després d’esperar-se més d’una hora per entrar a l’edifici.

Davant de tots aquests fets, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, organització estudiantil majoritària als claustres de les universitats catalanes, vol denunciar:
1.- El silenci cínic que practiquen les autoritats
universitàries davant d’aquesta protesta extrema.
2.- Les actuacions del rectorat de la UAB, que es basen en un feroç control sobre en Tomàs i en intentar censurar les mostres de suport que rep.

Finalment, donat que les autoritats no modifiquen el seu comportament i que es continua amb la imposició del procés de Bolonya la vaga de fam continua endavant, i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans convoca pel proper dijous 12 de març una jornada de vaga i mobilitzacions al conjunt de les universitats dels Països Catalans.