dimarts, 15 d’abril del 2008

Es presenta la caminada reivindicativa


L’Assemblea de Joves de Valls, amb el suport de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) i la Plataforma Alt Camp En Perill, van presentar el passat dilluns la “Marxa en defensa del territori” que tindrà lloc aquest diumenge 20 d’abril entre les poblacions de Valls i El Pla de Santa Maria.

Aquesta marxa és la primera mobilització popular contra el projecte de la Plataforma Logística projectat per la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona ; un gran entramat logístic de 575 hectàrees entre els termes de Valls, Alió i el Pla de Santa Maria. Segons l’Adrià, de la Plataforma Alt Camp en Perill, ara és el millor moment per pressionar des de la societat civil per aturar aquest projecte, ja que es troba en fase embrionària, tot i que s’han detectat “grans moviments de terres amb fins especulatius i que el Pla Territorial del Camp de Tarragona determina el sol de Baiona com a reservat per projectes logístics”. Així, des d’Alt Camp en Perill han volgut animar a la població de l’Alt Camp a participar en aquesta caminada reivindicativa que sortirà aquest diumenge a les 9 del matí des de la Plaça del Blat i que acabarà a El Pla de Santa Maria, amb una acte informatiu, un espai habilitat perquè tothom hi pugui dinar i un concert de rumba catalana.

Des de l’AJV, l’entitat organitzadora, han assegurat també que tot i que el principal motiu de la marxa és l’oposició a la Plataforma Logística i la defensa de Baiona, el principal territori afectat, la Marxa parteix des d’una oposició amplià a les diferents agressions al territori de l’Alt Camp, com és el cas de “l’autovia que amenaça la Vall de riu Francolí, la urbanització de Ruanes i la conseqüent degradació del Barri Antic de Valls”.

L’AJV també ha parlat dels perills que suposa el macro polígon logístic per l’Alt Camp, des de l’augment de la contaminació, la saturació de les carreteres per els camions, la destrucció de bona part del territori ambiental, la multiplicació per dos del nombre d’habitants de la comarca i una saturació dels serveis socials més bàsics. “Això sense comptar els afectes més directes, com l’embargament de terres i masies a Baiona o la condemna al més absolut oblit cap a la pagesia”, segons Txell Pérez de l’AJV.

Les entitats convocants han plantejat també un recorregut interactiu de la marxa, amb explicacions sobre el principal territori i patrimoni afectat, com les barraques de pedra seca, el camp d’aviació de la Guerra Civil o els aiguamolls del Pla. Alhora, el portaveu de la CAJEI del Camp de Tarragona ha assegurat que aquesta és la primera de els quatre marxes previstes en defensa del territori que es faran arreu dels Països Catalans i que convoquen les Assemblees de Joves amb el seu compromís en defensa de l’entorn i del medi ambient.