dimecres, 26 de març del 2008

Valls-El Pla: Marxa en defensa del territori

Diumenge 20 d’abril: Marxa en defensa del territori

Document de presentació:

L’estiu de l’any passat va sortir a la llum un document de la Confederació d’Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) on reclamava a les autoritats públiques la construcció d’un gran centre logístic de 575 hectàrees entre els termes de Valls, el Pla i Alió, al terreny que ocupa la Partida de Baiona. Aquest projecte, anomenat Plataforma Logística, que inclou un aeroport de mercaderies i que triplica la superfície del CIM Penedès, suposaria un canvi total de model de comarca, des del punt de vista mediambiental, demogràfic, social i territorial, a part d’afectar irreversiblement tant la qualitat de vida dels habitants de l’Alt Camp com al nostre territori i Medi Ambient.

Aquests darrers mesos la proposta de la CEPTA ha anat agafant cos i el Pla Territorial del Camp de Tarragona ha confirmat els nostres temors declarant una superfície de terrenys coincident amb la que proposava la CEPTA com a sol reservat d’interès estratègic.

A més a més, projectes com l’autovia que amenaça la Vall del Riu Francolí estan lligats a la Plataforma Logística, ja que aquesta via és imprescindible per transportar les mercaderies emmagatzemades a l’Alt Camp cap a l’Estat espanyol.

Per sort, aquest projecte es troba en fase embrionària i és justament ara quan més hem de pressionar i mobilitzar-nos per evitar que converteixin la nostra comarca en un mar de ciment, camions i magatzems.

Per tot això, després de l’èxit dels primers actes en defensa del territori, l’Assemblea de Joves de Valls (AJV-CAJEI) i la Plataforma Alt Camp en Perill hem decidit organitzar una caminada en defensa del territori, un excursió lúdica i reivindicativa que recorrerà els terrenys afectats per aquests projectes, reivindicant alhora els valors d’aquest territori, tant des del punt de vista patrimonial, ecològic o rural.

9 del matí a la Plaça del Blat –Inici de la Marxa en Defensa del Territori que ens conduirà fins el Pla, durant la primera part del trajecte denunciarem la progressiva degradació i l’especulació que està patint el Barri Antic, defensat un model de ciutat compacta i un barri viu i actiu.

Ruanes- Un cop sortits del nucli de població, entrarem a Ruanes, una altre zona amenaçada per l’especulació. Exemple perfecte per denunciar un model de ciutat expansiva, depredador de territori, mentre que barris sencers resten a l’oblit.

Entrada a la Partida de Baiona. Des de Ruanes continuarem fins a entrar a la Partida de Baiona, principal zona afectada de la destrucció del territori. Durant el camí trobarem diferents punts d’interès:

  1. Camp d’aviació: Camp d’aviació de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil, que conserva encara un refugis que podrien ser condicionats.
  2. Cabanyes de pedra seca: Construccions tradicionals d’alt interès patrimonial.
  3. Paisatge tradicional de l’Alt Camp: Els camps d’oliveres, garrofers i ametllers són el paisatge tradicional de la nostra comarca, així com la principal activitat dels pagesos, autèntics gestors del territori, que el conserven i que a més, ens garanteixen la nostra sobirania alimentària.

Arribada a El Pla. Un cop arribats a El Pla ens dirigirem a una plaça amb un espai condicionat per dinar, amb servei de barra i amb diferents activitats programades.

  1. Acte informatiu sobre la Plataforma Logística i intervencions de les entitats.
  2. Dinar: Cadascú s’ha de portar el seu entrepà o carmanyola. Hi haurà servei de barra.
  3. Activitats de cultura popular: Gegants, capgrossos...
  4. Concert de música tradicional

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ni un pas enrere! A l'Alt Camp no permetrem que converteixin la nostra comarca en un polígon!

Visca la terra...lliure de ciment!

Anònim ha dit...

Sociovergents traïdors i destructors de l'Alt Camp!

Tot el suport a aquesta marxa en defensa del territori!

L'Alt Camp viu i combatiu!

Anònim ha dit...

AJV sou uns cracs! Endavant amb la marxa en defensa del territori!

Salut!

Anònim ha dit...

pallasus que no en teniu ni idea de res
A valls ens fan falta poligunus i això porttarà riquesa i creixement.
valtrus si que contamineu amb les vostres pintes de rates

Anònim ha dit...

Patètic comentari jnc...
Representa que ets jove i vec que ignorant... primer llegeix, no et basis en una sola font... i després opina, que segur que pots...Així també aprofites per augmentar el teu "requitic" vocabulari i millores en ortografia...! curt!
La ignorància pot amb tu!