dimarts, 18 de desembre del 2007

PSOE i Convergència, cap diferència!

Fins a dia d’avui des de l’Assemblea de Joves de Valls (AJV) no ens havíem posicionat sobre el nou pacte de govern a l’Ajuntament de Valls. Sempre hem cregut que la frontera ideològica entre la dreta regionalista i un partit espanyolista autodenominat d’esquerres, però amb una pràctica molt allunyada, era molt fina. Les diferències entre aquests dos partits no anaven més enllà de petits matisos, mentre compartien l’obediència absoluta a l’ordre establert, les polítiques neoliberals i un model de creixement insostenible i depredador de territori i recursos.
Amb els esdeveniments d’aquests darrers mesos la nostra preocupació creixia alhora que anava quallant un pacte sota el paraigües d’un model de ciutat compartit, una ciutat expansiva, un creixement basat en l’especulació i en la destrucció del territori.

Els compromisos del pacte publicats a la premsa no han fet res més verificar les nostres sospites. Entre els principals acords destaquen la urbanització de Ruanes, que el polígon no tingui límits de creixement i un suport de facto a l’autovia. Mentre s’encenen totes les alarmes sobre el canvi climàtic i tant el PSC-PSOE com CiU incloïen hipòcritament mesures en el programa municipal per pal·liar els seus efectes i per respectar el medi ambient, ara opten ara per un model de ciutat expansiva, que incrementa els costos ecològics i socials i que consumeix a gran escala territori a un sector, l’agricultura, tant necessari per l’equilibri ambiental i la sobirania alimentària. I això no passa per necessitat, almenys en un principi, ja que mentre s’urbanitzen nous territoris amb fins especulatius, el barri antic continua agonitzant, amb centenars de cases buides i sense cap mena d’acció per revitalitzar-ho. La nostra pregunta és, cal urbanitzar i depredar el territori de Ruanes, quan hi ha tot el barri antic de Valls que podria tornar a ser un centre dinàmic i actiu, i tot això, amb menys costos ecològics?
Una possible resposta és que hem de tenir en compte els interessos especulatius, ja que si deixen degradar totalment el barri, baixarà el preu de l’habitatge i amb operacions de compra-venda podran optar a un major benefici quan a mitja termini el Pla de Millora Urbana entri en escena i tornin les opcions al barri antic.

Si aquesta resposta ja és d’entrada tot una mostra d’especulació urbanística, encara ens fa més por la segona possible resposta. A la premsa han aparegut part dels compromisos entre PSC-PSOE i CiU, però segurament no tots. I aquests poden ser els més preocupants. Ja fa temps que estem advertint les nefastes conseqüències de la proposta de Plataforma Logística. Tot i que en el pacte no parlen de res més enllà de creixement del polígon, que podria ser un indicador, no seria gens estrany pensar en que la defensa d’aquest projecte sigui un dels eixos del nou Ajuntament quan es concreti la proposta. L’aprovació de la Plataforma Logística depèn del Govern de la Generalitat, concretament d’un departament vinculat al PSC-PSOE i al conseller Nadal. Un enteniment entre els representants d’aquest partit a Valls, la segona llista més votada, i de la llista guanyadora, és imprescindible perquè l’Ajuntament doni suport al projecte i que la Plataforma Logística tiri endavant. En aquest context la urbanització de Ruanes resultaria imprescindible per encabir els milers i milers de nous treballadors vinguts de fora la comarca. L’autovia també seria imprescindible per transportar les mercaderies a l’Estat i el polígon a part de les més de 500 hectàrees del projecte, també creixeria com a pols d’atracció d’empreses logístiques.

No ens allargarem més amb la gran quantitat d’efectes negatius que portaria la Plataforma Logística ,que ja vam publicar en un altre article, ni tots els projectes especulatius del nou pacte de govern. No obstant, volem deixar clar que si aquest és el futur que ens espera a Valls, el jovent independentista i revolucionari no ens pensem quedar quiets. Per una ciutat sostenible, justa, nacionalment compromesa i solidària, el jovent plantarem cara!

Assemblea de Joves de Valls. Divendres 21 de desembre del 2007

3 comentaris:

Lu ha dit...

Salut!!

Sou genials, us estimo un munt, amb vosaltres Valls cada dia serà més fort enfront aquestes agressions sociovergents.

Em prenc la llibertat d'enllaçar l'article al meu bloc, merci!!

Sempre endavant fins la victòria!!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Lu!

No pateixis que entre tots i totes aturarem aquests projectes!

L'Alt Camp no es ven, es defensa!

raquel ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.