dijous, 5 de juny del 2008

Més repercussions pel parlament a la Nit de Premis



Font: Diari de Tarragona

L'IEV es retira de l'organització i la participació de la Nit de Premis

El president de l'Institut d'Estudis Vallencs, Francesc Xavier Salat, va presentar dilluns al vespre la dimissió com a patró de la Fundació Ciutat de Valls, una entitat que precisament és presidida per l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Batalla.

per Gemma Casalé |

Aquesta és la resposta que la principal entitat cultural de Valls dóna a l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Batalla, després del tracte rebut durant la darrera Nit de Premis, on, tal i com ja va publicar el Diari en l'edició d'ahir, les relacions entre la màxima responsable municipal i la junta de l'entitat pràcticament estaven trencades, després que l'alcaldessa imputés al president de l'IEV, Francesc Xavier Salat, la participació no prevista d'una representant de l'Assemblea de Joves de Valls, que va demanar la dimissió de la presidenta del Consell, Carme Mansilla.


Davant els fets, la Comissió Permanent assenyala: «a l'Institut d'Estudis Vallencs se li demanen comptes sobre uns actes dels quals no té cap mena de responsabilitat. No podem entrar en si la decisió que va prendre una de les entitats/institucions respecte als dictàmens del seu jurat era l'encertada o no. En tot cas, les reaccions que es van produir eren, per una banda, ja anunciades i, per l'altra, previsibles». És per això que la Comissió apunta que «no és responsabilitat nostra, i molt menys de la persona del nostre president, que un premiat sense avisar prèviament els coordinadors de l'acte vulgui compartir el seu premi [...]. I en tot cas, la llibertat d'expressió és un dret fonamental reconegut des de fa molts anys a l'actual ordenament jurídic».

Sorpresa

En canvi, per a la Comissió, «sí que ens va sorprendre l'actitud de la màxima autoritat municipal acusant, de manera exaltada i irrespectuosa, el president de l'Institut d'Estudis Vallencs de ser el responsable d'aquesta situació fora de guió».


Davant els fets i a cop calent, el president de l'IEV, Francesc Xavier Salat, fins i tot es va plantejar la dimissió com a president de l'entitat. Ara bé, la Comissió considera que «el més senzill en aquests moments és la dimissió del president, però pensem que la feina que porta fent des de fa més de vint anys a l'IEV i per a Valls no es mereix una sortida d'aquest tipus, per la qual cosa l'entitat li dóna tot el seu suport i renova la seva confiança en ell».

El president de l'IEV, Francesc Xavier Salat, va voler agrair públicament les mostres de suport rebudes per la Comissió i la ciutadania vallenca, alhora que va destacar la tasca desenvolupada des de la secretaria i la gerència de l'Institut d'Estudis Vallencs.

Font: El Punt

L'Institut d'Estudis Vallencs es retira de l'organització de la Nit de Premis de Valls

Sorpresos per «l'actitud irrespectuosa» de l'alcaldessa

A. ESTALLO. Valls
La Nit de Premis de Valls, que aquest any ha celebrat la vint-i-cinquena edició, es queda sense un dels seus organitzadors. Després de la cerimònia convulsa que es va viure dissabte passat, l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV) va anunciar ahir, en una roda de premsa, que es retira «tant de l'organització com de la participació en la Nit de Premis de Valls».

La comissió permanent de l'IEV insistia ahir que la Nit de Premis de Valls l'organitzen quatre entitats més: el setmanari El Pati, la Fundació Ciutat de Valls, la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Valls, i lamentava que «se li demanin comptes sobre uns actes dels quals no té cap mena de responsabilitat». Les declaracions feien referència a la intervenció en la Nit de Premis d'una representant de l'Assemblea de Joves de Valls, entitat a la qual el consell comarcal havia retirat el premi que, paradoxalment, ell mateix li havia atorgat. Els que, finament, van merèixer el guardó van voler compartir-lo amb els que havien descartat. «Opinem que no és responsabilitat nostra i encara menys del nostre president que un premiat sense avisar prèviament els coordinadors de l'acte vulgui compartir el seu premi i l'estrada amb una altra persona, entitat o col·lectiu. I en tot cas, la llibertat d'expressió és un dret fonamental reconegut des de fa molts anys a l'actual ordenament jurídic», van dir els representants de l'IEV. La cerimònia va viure moments de màxima tensió quan l'alcaldessa de Valls i el president de l'IEV es van encarar. Ahir la comissió de l'IEV hi feia referència: «El que sí que ens va sorprendre va ser l'actitud de la màxima autoritat municipal acusant, de manera exaltada i irrespectuosa, el president de l'IEV de ser responsable d'aquesta situació fora de guió, demanant explicacions de per què aquesta persona parlava i anunciant que abandonava la seva participació.» Tot i que s'especulava amb la dimissió del president de l'IEV, Xavier Salat, que sí que ha deixat de ser patró de la Fundació de Valls, l'IEV ha resolt que «l'entitat li dóna tot el seu suport i renova la seva confiança en ell».

Crisi: Ajuntament-IEV

I.M.. Valls
L'aparició a l'escenari de Txell Pérez, de l'Assemblea de Joves de Valls (AJV), va remoure el malestar latent en la Nit de Premis, dissabte passat al centre cultural. La representant de l'AJV va acompanyar a recollir el premi a la millor idea jove Laia Fuguet, membre del Casal Popular La Bretxa, d'Alcover, finalment guardonats. Txell Pérez va qualificar de censura la retirada del premi a l'assemblea i en el seu parlament va demanar la dimissió de la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Camp, Carme Mansilla, entitat que convocava el guardó. Les paraules van provocar un visible malestar a l'alcaldessa de Valls, Dolors Batalla, que ha originat la crisi entre l'Ajuntament de Valls i l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV).

enllaços: Aquí i aquí

Consulteu la notícia que està penjada a la web del 3/24 i a la web de l'AVUI, sobretot cliqueu aquí on podreu escoltar talls de veu i opinar