dilluns, 23 de gener del 2012

DIA DEL COMBATENT CATALÀ


El pròxim dijous, dia 26 de Gener és el dia del combatent català. En aquesta diada es recorda la gesta de la batalla de Montjuïc l'any 1641 quan les tropes catalanes van vèncer les del rei Felip IV. A més a més coincideix amb el dia de l'assassinat de Martí Marcó, militant de Terra Lliure, l'any 1979 a mans de la policia espanyola.

En aquest context, el dissabte dia 28 el Casal Popular la Turba i l'Assemblea de Joves de Valls commemorem aquesta diada, organitzant així una sèrie d'actes.

La jornada començarà a les 7 de la tarda, es projectarà “Retorn a la Terra Lliure”, un documental que aporta nous testimonis, una memòria desconeguda i el vessant humà de cinc dels fundadors del moviment que va gestar Terra Lliure i l'independentisme modern.

Seguidament es farà l'homenatge a Manuel Gonzàlez Alba i de retruc a totes i tots els combatents catalans. Aquest any en especial volem retre homenatge a Josep de Calassanç Serra “Cala” que morí el passat 18 de desembre a causa d'una operació de cor. El “Cala” era una de les figures històriques de l'independentisme català i, al mateix temps, un dels promotors culturals dels més importants de Catalunya Nord. Va participar en la fundació del PSAN el 1969, a més a més fou un dels membres fundadors de Terra Lliure on va participar al centre director fins l'any 1982, any en que en la II Assemblea es va diferenciar tàcticament de la resta de l'organització. També va promoure la creació de la Colla Castellera del Riberal, l'any 1996, a la Catalunya Nord.

Es realitzarà una ofrena floral davant de la casa on va nèixer Gonzàlez Alba, combatent vallenc, independentista i revolucionari caigut durant els fets del 6 d'octubre de 1934 defensant la seu de l'associació CADCI juntament a Jaume Compte. Era un amant de la natura i defensor de la llengua i la cultura catalana que va comprendre que l’alliberació absoluta de Catalunya solament podia ésser possible lluitant al costat del poble explotat contra qualsevol estructuració burgesa de la societat.

Tot seguit hi haurà sopar popular al Casal, els seus beneficis aniran destinats directament al projecte d'el bou de Valls.