dimarts, 13 d’octubre del 2009

Foc i llangonisses contra l’espanyolisme

La Llangonissada contra la Hispanitat organitzada per l’Assemblea de Joves de Valls (AJV-CAJEI) va esdevenir tot un èxit desprès que una setantena llarga de persones omplissin les taules situades a la plaça de l’Oli on el col·lectiu juvenil de l’Esquerra Independentista vallenca va servir un àpat popular a base de llangonissa a la brasa i pa amb tomàquet. Així va començar l’acte de denúncia de la celebració del Dia de la Hispanitat, que commemora ni més ni menys que un dels genocidis més grans de la història, el de la població indígena americana. Des de l’AJV, a més, van voler atacar l’espanyolisme, el feixisme i el militarisme que acompanya aquesta celebració espanyola, i van tornar a deixar clar que l’Estat espanyol no és una democràcia ja que nega el dret a decidir als Països Catalans i a la resta de nacions. Així, doncs, va començar un contundent acte polític que va barrejar breus parlaments amb projeccions audiovisuals. En primer lloc, però, des d’aquest col·lectiu van voler aprofitar el dia per commemorar el 75é aniversari dels fets del 6 d’octubre de 1934, quan Lluís Companys va proclamar l’Estat català fins que l’Exèrcit espanyol va reduir a trets els independentistes i socialistes catalans que va acudir a defendre’l, així com les escasses forces fidels a la Generalitat. L’homenatge es va fer entorn a la figura de Manuel Gonzàlez Alba, vallenc i col·laborador del Partit Català Proletari que va morir fusell en mà defensant l’independència i la justícia social a la seu del CADCI de Barcelona. Unes paraules d’un portaveu de l’AJV recordant la vida d’aquest vallenc i un vídeo amb la cançó Abril del 74 de Lluís Llach mesclada amb imatges d’en Manuel Gonzàlez Alba i altres combatents per la llibertat dels Països Catalans van donar el punt més emotiu a l’acte polític de la plaça de l’Oli.

Tot seguit, una portaveu del mateix col·lectiu va denunciar el paper de les forces armades contra qualsevol intent d’exercir els nostres drets com a poble segons l’article 8 d’una constitució espanyola que des de l’AJV van dir que estava lligada al tardofranquisme i al xantatge i que actualment no podia ser cap cadena a les aspiracions catalanes. El paper del feixisme a l’Exèrcit espanyol i al món burocràtic, així com la designació a dit del Rei d’Espanya pel mateix dictador Francisco Franco van ser els altres blancs dels joves. Finalment, la portaveu va denunciar que la bandera espanyola estava tacada de sang i repressió durant “més de 300 anys” i que no representava cap poble, sinó “una imposició i l’esclavatge del conjunt de nacions que formen l’Estat espanyol”. Tot seguit, es va projector una sèrie d’imatges durant 7 minuts on es veia al rei Juan Carlos I alabant la figura de Francisco Franco, jurant el “Movimiento” i sent designat per les autoritats franquistes com a cap d’Estat. Amb aquest ambient caldejat, dos persones amb la cara tapada van irrompre a l’escenari i van cremar un retrat del rei i una bandera espanyola enmig dels aplaudiments i els crits de suport de la gent.

L’actuació del cantautor Antoni, amb cançons populars catalanes i rumba, va donar per acabar un acte que es va allargar fins a la 1 de la matinada i que els representants de l’AJV van considerar tot un èxit al qual volen donar continuïtat cada any.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Que n'aprenguin!!
Valls mana!

Anònim ha dit...

Felicitats per l'acte AJV! Seriós, ben organitzat i contundent.
Sou el jovent que cal. Endavant!

Anònim ha dit...

Foc a la barraca!