dilluns, 25 de febrer del 2008

Continua la campanya contra els símbols feixistes!


La Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) ha presentat aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona la segona fase de la campanya Subversió per la Llibertat! Fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers!

El portaveu de la CAJEI, Oriol Sánchez, ha donat a conèixer la “lamentable presència” als Països Catalans d'almenys 320 símbols de caràcter franquista o feixista, “imposats per la força al nostre territori”, ha recordat. Per això, ha animat al jovent català i a la societat civil del país ha treballar per la retirada i boicot d'aquest tipus de símbols.

Les Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista han fet públics així els principals objectius i les línies de treball de la segona fase de la campanya, que estarà centrada, en primer lloc, en recollir signatures contra tots els carrers amb noms dedicats a alcaldes o buròcrates de l'etapa franquista que van patir els Països Catalans.

Poc a poc, aquests noms aniran sent substituïts per altres nomenclatures, ja siguin els anteriors a les imposicions del general Fancisco Franco o d'altres relacionades amb la història de la zona i aquells i aquelles que han lluitat pe la democràcia, la justícia i la llibertat de la seva vila o ciutat. Per això, ha explicat Sánchez, “la iniciativa veïnal i les propostes que surtin dels pobles i barris del país” seran la base per treballar en la nova nomenclatura d'un carrer o centre d'educació.

Així mateix, des de la CAJEI s'ha denunciat que ni l'Administració de l'Estat espanyol ni les institucions catalanes estiguin fent res per a retirar tota aquesta simbologia, malgrat l'aprovació d'una llei espanyola elaborada, suposadament, per a recuperar la dignitat i la memòria històrica dels qui varen lluita contra la dictadura feixista de Francisco Franco.

Durant la roda de premsa de la CAJEI, entre la Generalitat del Principat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, Sánchez s'ha referit a alguns d'aquests més de 320 símbols.

Segons ha explicat, una de les ciutats més afectades per aquesta realitat és la de València on, entre altres, hi ha unes vuit àguiles imperials franquistes, com la de la Facultat de Medicina, la de l'Institut d'Educació Primària i Secundària Ciudad del Aprendiz o la del Conservatori de Música de la plaça Sant Esteve. A més, també a València, hi ha tres monòlits en homenatge als franquistes sublevats en 1936.

A Barcelona, la CAJEI ha destacat avui l'àguila imperial franquista de la Capitania General del passeig Colom (Ciutat Vella), el monument a J.A. Primo de Rivera de l'avinguda Tarradelles, les dus àguiles franquistes de la caserna militar del Bruc, el simbolisme bèl·lic i repressor del Castell de Montjuïc o l'escultura als caiguts situada a la vora de la fortificació.

També s'ha ressenyat part de la simbologia feixista que segueix dempeus a Castelló (com una plaça i una creu a los caídos por Dios y por España), Girona (una àguila al pont Major i un monòlit amb el jou i les fletxes de la Falange al pont de l'Aigua), Alacant (la tomba de J.A. Primo de Rivera i l'àguila imperial de la Delegació d'Hisenda), Lleida (el monòlit als caiguts), Maó (una creu amb inscripcions pels caiguts), Tortosa (monument als caiguts), Tarragona (l'àguila imperial franquista del Col·legi La Salle) i el monument als requetés del Monestir de Montserrat.

Acció contra monuments feixistes

Aquesta nit, membres de la CAJEI han reivindicat tres accions contra tres monuments de marcat significat franquista a Barcelona, Lleida i Vila-rea.

Els tres monuments als caiguts (un monòlit a Lleida, un àngel simbòlic a Vila-real i una paret esculpida en memòria de Primo de Rivera Barcelona) han sigut atacats amb pintura per tal d'evidenciar la permanència d'aquesta mena de símbols als Països Catalans.

Els nostàlgics del franquisme

Poca estona després que comencés la roda de premsa de la CAJEI, ha aparegut a la plaça Sant Jaume un grup d'uns 50 homes d'avançada edat que portaven banderes espanyoles, algunes d'elles amb la insígnia franquista de l'àguila imperial.

La situació ha donat lloc a alguns moments de tensió, i bona part dels joves de la CAJEI aplegats que encara eren a la plaça els han escridassat amb lemes com “Fora feixistes dels Països Catalans” o “Vosaltres feixistes sou els terroristes”.

Ressó mediàtic:

El Mundo
La Vanguardia
Avui
El Periódico
3/24

4 comentaris:

Qui som? ha dit...

Més ressó mediàtic: El Punt

diumenge, 24 de febrer de 2008
> Independentistes denuncien que encara hi ha 353 símbols i noms franquistes

ACN. Barcelona.
La Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista va presentar ahir dissabte un inventari on es detalla la presència en territori català de 164 símbols franquistes, dels quals destaquen 29 àligues imperials, i 189 noms de carrers, places, blocs d'edificis i escoles, dedicats a personatges de la història relacionats amb el franquisme. Segons ha explicat Oriol Sànchez, membre de la comissió de premsa i portaveu de la CAJEI, es tracta de símbols que no omplen els requisits mínims per a la seva substitució o eradicació segons la recent aprovada llei de la memòria històrica. Davant aquest fet, la CAJEI, a partir de la campanya de Subversió per la Llibertat, insta la societat civil catalana a portar a terme diverses iniciatives per treure aquests símbols i per canviar els noms dels carrers a partir de la recollida de signatures. Per Sánchez, «la simbologia ha de respondre a la identitat i als interessos del poble i no ha de ser imposada». Contràriament a això, és «ofensiva per als valors democràtics i la dignitat del poble català», diu. Dels 189 noms de carres, places, blocs d'edificis o escoles; quinze estan dedicats a Franco, deu a José Antonio Primo de Rivera i cinc a Miguel Primo de Rivera, i formen part de façanes de gran valor arquitectònic.

Anònim ha dit...

I això és el que diuen els fatxes:

http://www.e-libertad.es/libertad/?p=39

Anònim ha dit...

I la notícia més completa de l'Avui:

http://www.avui.cat/article/mon_politica/22781/catalunya/te/encara/mes/simbols/franquistes.html

Anònim ha dit...

http://www.avui.cat/article/mon_politica/22781/catalunya/te/encara/mes/simbols/franquistes.html