dilluns, 7 de gener del 2008

No a la Plataforma Logística!

Arran de les declaracions de l'Alcaldessa Dolors Batalla sobre l'Assemblea de Joves de Valls i la notícia apareguda als setmanaris comarcals, us adjuntem la nota de premsa complerta que vam enviar als mitjans i una resposta a les paraules de la Batalla.

1- Si segons com va declarar Dolors Batalla al setmanari "El Vallenc" el consistori és contrari al projecte de Plataforma Logística, el primer que hauria de fer es oposar-se al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona i no acceptar-lo com han declarat que faran.

2- Justificar el seu suport al Pla Territorial amb un suposat augment de la protecció del sol rústic sembla gairebé una burla, ja que aquest Pla estipula ni més ni menys que 800 hectàrees de terreny com a sol reservat d'interès estratègic, a disposició de ser utilitzat per a construir-hi quan així es requereixi.Nota de premsa “Ruanes, Baiona i Plataforma Logística”


· Des de l’Assemblea de Joves de Valls ja varem alertar al mes d’agost sobre el perill que suposava per la comarca la proposta de la CEPTA per construir una Plataforma Logística de mes de 500 hectàrees entre Valls, El Pla i Alió.


· El Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, que determina una reserva de sòl que coincideix tant en termes de superfície com d’ubicació amb els plans de la CEPTA, així com el pacte de govern CiU-PSOE, basat en el creixement desmesurat i especulatiu de Valls, l’urbanització de Ruanes i el creixement sense limitació del polígon, confirmem els nostres primeres previsions pel que fa als interessos especulatius que hi ha entorn l’Alt Camp.

· Des de l’Assemblea de Joves Valls considerem que l’alcaldessa Dolors Batalla, amb el suport de Núria Segú, van mentir deliberadament als veïns i veïnes de la Partida de Baiona afirmant a la reunió que ara per ara no hi havia cap projecte planificat en aquell sòl reservat d’interès estratègic. És més, des de l’AJV creiem que tot i no haver-se fet públic, el pacte de govern no només és coneixedor del projecte de la Plataforma Logística, sinó que està basat en aquest. Els motius per afirmar això són aquests:

· En un context global d’estancament o retrocés en la venda d’habitatges i en una ciutat com Valls que en teoria està immersa en un projecte de millora del barri antic que el dinamitzaria i crearia nous habitatges en l’espai que ara ocupen centenars de pisos buits, no s’entén l’urbanització de Ruanes i la creació de tot aquest volum d’habitatges nous en aquesta zona a no ser que hi hagi un projecte al darrera que provoqués un canvi demogràfic i social en la comarca. Aquest és la Plataforma Logística, que comportaria un augment espectacular la població de l’Alt Camp que per cert, també preveu el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona.

· Altres infraestructures, com la nova autovia, estan lligades a la Plataforma Logística, ja que són imprescindibles per permetre una connexió més directa per transportar mercaderies a l’Estat espanyol.

· El projecte de la Plataforma Logística ha de ser impulsat per la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, amb Joquim Nadal del PSC-PSOE com a conseller. Una entença entre el PSC-PSOE i el partit que fins ara governava en solitari Valls, CiU, és imprescindible per aprovar qualsevol projecte d’aquesta envergadura.


· Des de l’AJV tornem a alertar sobre les conseqüències nefastes que tindria tant la Plataforma Logística com un creixement il·limitat del polígon en el sector de la logística:


Destrucció del territori: Perdre centenars d’hectàrees de territori agrícola i forestal que configuren el paisatge de la nostra comarca i alhora la gestionen medioambientalment. Reducció de la diversitat econòmica amb la pèrdua del sector de la pagesia. Pèrdua de soberania alimentària i de part dels conreus de productes propis de la comarca (Oliveres, avellaners, calçots...). Transformació del paisatge en un monocultiu de ciment, naus i camions. Expropiació i destrucció de centenars de masies.

Contaminació: La logística implica la circulació d’una quantitat desmesurada de camions que contaminarien la comarca tant ambientalment com sonorament. Això s’incrementaria si al final la Plataforma Logística incorporés un aeroport de mercaderies com ho definia el projecte inicial.

Canvi demogràfic: Comparant amb la resta de projectes de CIM que hi han al territori, la Plataforma Logística crearia una important quantitat de llocs de treball. Ara bé, tenint en compte l’atur residual de l’Alt Camp i el fet que els llocs de treball creats per la logística són majoritàriament precaris i de baixa qualitat, no suposarien un augment d’oportunitats per als joves de la comarca. Així doncs, aquest projecte el que implicaria seria una massificació de la comarca amb treballadors vinguts d’altres indrets, que podria arribar a gairebé fer doblar la població de l’Alt Camp. Això, fet en tant poc temps i de manera massificada, significaria la pèrdua de la identitat pròpia de Valls i les altres poblacions i en definitiva, la configuració d’un Alt Camp totalment diferent al que coneixem avui en dia.

Saturació serveis públics: L’augment massiu de població saturaria serveis públics i socials com hospitals, escoles, llars d’infants, carreteres, ja que Valls i la nostra comarca no està preparats per assumir nivells tant alts de població.

En definitiva, es tracta d’un atac indiscriminat contra el medi ambient, contra el territori i contra la qualitat de vida dels habitats de Valls i l’Alt Camp, que es veurien seriosament malmesos. I tot provocat pel benefici dels de sempre: especuladors, grans empresaris de la CEPTA, polítics corruptes...


· Davant del fet que el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona ha estat manipulat a favor dels interessos especulatius i del projecte de la CEPTA i que el pacte de govern de Valls es preveu favorable al projecte de Plataforma Logística, ja que per ara no s’ha oposat fermament al Pla Territorial, l’AJV vol encoratjar a la població de l’Alt Camp en la lluita per la defensa del territori, de la comarca i en contra de l’especulació. D’aquesta manera, volem continuar donant suport a la Plataforma Alt Camp en Perill, i alhora mostrar la nostra solidaritat als més afectats per aquests projectes, els veïns i veïnes de Ruanes i de la Partida de Baiona.


· Volem anunciar també que ja estem preparant i dinamitzant les primeres mobilitzacions contra la Plataforma Logística i l’entremat especulatiu format pels projectes de Ruanes i de l’autovia. Per això, estem preparant un marxa en defensa del territori per al proper més d’abril, una excursió reivindicativa que servirà per donar a conèixer a qui vulgui el territori afectat per aquests grans plans. Animem a tothom qui vulgui a col·laborar en les preparacions i a estar alerta pels grans reptes que ens esperen.

Assemblea de Joves de Valls, 31 de gener del 2007

Fem memòria:

Cartell i notícia del primer acte contra la Plataforma Logística, juliol del 2007.

Primer manifest contra la Plafatorma Logística.


2 comentaris:

raquel ha dit...

Assamblea de Joves, ara que estic ordenant les idees sobre això de "l'Alt Camp en perill", me n'adono de la força i els bons arguments que teniu.
Doncs seguirem endavant, i anirem fent! ;)

Raquel

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Raquel!

Oi tant que seguirem endavant, aquests de la CEPTA no sabem com les gastem a l'Alt Camp.