dilluns, 5 de maig del 2008

El jovent contra els transvassaments!


Actualment s’està parlant molt de la sequera i de la mala gestió dels recursos hídrics, però poques vegades s’arriba a analitzar l’arrel d’aquests problemes. D’una banda, ens trobem immersos en la lògica capitalista de mercat, on es prioritza el màxim benefici econòmic per davant dels interessos de pobles, persones i del mateix territori i medi ambient. Aquesta dinàmica, promoguda per les grans corporacions i organismes transnacionals i, a casa nostra, pels Estats espanyol i francès, ha provocat el fenomen que es coneix com a canvi climàtic i que comportarà que cada cop, les pluges siguin més escadusseres al nostre país. Però a més a més, el fet que des de les mateixes instàncies s’hagi volgut convertir els Països Catalans en el balneari d’Europa, amb una massificació del turisme de sol i platja, fa que la nostra situació sigui encara més preocupant. Les obres faraòniques, els camps de golf, els parcs temàtics i el mateix consum d’aigua en els períodes de vacances són del tot insostenibles en uns territoris on impera el clima mediterrani i on l’aigua sempre ha estat un bé escàs.

A tot això, se l’hi suma una societat que ha estat bombardejada per les dinàmiques del consumisme, una gestió de l’aigua inadequada i amb gran quantitat de pèrdues, i l’existència de moltes empreses que a dia d’avui no tenen un control adequat amb el consum de recursos hídrics. En definitiva, tot un conjunt de factors que són una autèntica bomba de rellotgeria per a patir sequeres com les que tenim ara, i que segurament, patirem sovint. Aquestes són i seran les conseqüències d’un model de creixement i territorial insostenible, fruit dels interessos urbanístics i de les elits econòmiques, que necessiten un elevat consum d’aigua perquè els seus projectes tirin endavant.

A tots aquest problemes, en comptes de tallar-los d’arrel i aplicar polítiques on es prioritzin el medi ambient i les persones per davant d’interessos econòmics, la única solució que sens vol imposar des de l’Estat espanyol i des d’uns partits polítics que tornen a demostrar la seva hipocresia, són els transvasaments. Uns transvasaments que són del tots insostenibles i que incrementen encara més els desequilibris territorials en unes vegueries del nostre país que sovint han estat ignorades i marginades. Per tot això, des de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) ens oposem radicalment a qualsevol mena de transvasament o de transport d’aigua des del riu Segre, Ebre o des dels aqüífers del Camp de Tarragona cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquestes intervencions no només obririen les portes a nous transvasaments sinó que per molt que es digui des de la classe política oficial, tot indica que aquestes mesures seran permanents. Recordem que L’Ebre ja és un riu ja prou castigat i que una disminució del seu cabdal no afectaria només al Delta, sinó a bona part de l’economia, el medi ambient i la forma de vida de les Terres de l’Ebre. D’altra banda, els aqüífers del Camp ja estan sobreexplotats i en altres èpoques de sequera s’han arribat a salinitzar.

D’aquesta manera, des de la CAJEI volem donar suport a totes les mobilitzacions que es duguin a terme en els propers mesos contra els transvasaments i cridem a tot el jovent català a lluitar colze a colze amb la gent de les Terres de l’Ebre, amb els pagesos i les ecologistes del Camp i amb tots els sectors compromesos amb el territori per aconseguir uns Països Catalans lliures, socialment justos i mediambientalment sostenibles.

CAJEI, maig del 2008.