dimarts, 13 d’abril del 2010

ETT’S: PRECARIETAT LABORAL




Des de 1983, amb l’excusa de modernització i progrés, els successius governs a l’Estat Espanyol (PSOE i PP) han anat aplicant diferents mesures per reformar el mercat i les relacions laborals al servei dels interessos del Capital, sense tenir en compte en cap moment la classe treballadora.

Amb la (contra)reforma laboral de 1994 es produïa una de les grans derrotes de les classes populars de finals del segle XX: la legalització de les Empreses de Treball Temporal (ETT). Les ETT’s no són res més que empreses dedicades al reclutament de mà d’obra que posteriorment cedeixen a altres empreses. D’aquesta manera el treballador manté una relació laboral amb la ETT i realitza els seus serveis a l’altra empresa.

Com tots sabem, les ETT suposen un retall molt important en els drets de les treballadores i proporcionen molts avantatges a l’empresa que contracta els seus serveis: les treballadores no gaudeixen dels beneficis salarials, retards en els pagaments dels salaris (la qual cosa possibilita l’especulació empresarial), disposició incondicional de la treballadora a l’ETT, sense vacances i esclavitzat… A més, també s’ha demostrat que les ETT’s disposen de llistes negres de treballadores “conflictives”.

Després de tants anys des de la (contra)reforma laboral del 1994, la societat civil ens hem acostumat a la presència d’aquestes empreses de treball temporal, i a l’ús tant per part de les empreses com de les treballadores s’ha normalitzat fins al punt de constituir una realitat altament acceptada. Cal recordar, que en un temps no molt llunyà, les ETT’s estaven prohibides per l’Estatut dels Treballadors, i que la seva legalització va suposar una gran reacció social. Tot això però, sembla que ha quedat enrere.

El jovent hem de tenir clar que la barbàrie no es justifica amb la legalitat. Les ETT’s suposen tràfic de persones, o el que és el mateix, esclavitud legal.

Així doncs, des de l’Assemblea de Joves de Valls, sempre estarem en contra de les ETT’s i de qualsevol altra fórmula laboral que suposi un retrocés en les condicions de vida de les classes populars catalanes.

Animem a tothom a mobilitzar-se el proper 1 de maig per tal de defensar i reivindicar els nostres drets, com a treballadores i com a poble!

Prou precarietat laboral! L’1 de maig totes al carrer!