dimarts, 22 d’abril del 2008

Fotos i crònica de la marxa

La pluja no atura l’oposició a la Plataforma Logística

Ni el mal temps ni el fet d’estar convocats a les 9 del matí d’un diumenge van poder aturar la seixantena de persones que van participar en la marxa en defensa del territori organitzada per l’Assemblea de Joves de Valls (AJV-CAJEI) i la Plataforma Alt Camp en Perill entre les poblacions de Valls i el Pla de Santa Maria.

Tot i la pluja caiguda amb intensitat durant tota la nit, els organitzadors van decidir iniciar la caminada reivindicativa a dos quarts de 10 del matí aprofitant una petita treva en el mal temps. Aquesta era la primera mobilització contra el projecte de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), amb el suport de la reserva de sol que determina el Pla Territorial del Camp de Tarragona, de construir una macro parc logístic de 575 hectàrees entre les poblacions de Valls, Alió i el Pla de Santa Maria. Segons els organitzadors de la marxa, després d’haver detectat els primers moviments especulatius de compra-venda de terrenys i un interès creixent per part dels especuladors en posseir els terrenys de Baiona, la Gambada i altres partides rurals afectades per aquest projecte, era necessari visualitzar la primera oposició a aquest projecte en forma d’una marxa que servís alhora per fer una presa de contacte amb el terreny i conscienciar a la població de la comarca sobre la importància de “defensar un territori ric tant des del punt de vista mediambiental, com des del punt de vista agrícola i patrimonial, i sovint desconegut per la gran majoria de població de l’Alt Camp”

Durant la mobilització es va pintar un mural al carrer de la Cort de Valls sota el lema “Barri antic, Ruanes, Baiona, el jovent caminem pel territori” , mentre un portaveu de l’Assemblea de Joves de Valls relacionava la degradació del Barri Antic amb projectes “especulatius i depredadors de territori” com la urbanització de Ruanes, que preveu construir 1200 nous habitatges. Precisament cap a aquesta partida rural es va dirigir la marxa, on també es van denunciar altres projectes que amenacen el territori, com la nova autovia, que segons els organitzadors estan estretament lligats amb el projecte del macro parc logístic. Entrant ja a la Partida de Baiona, segons Carles Herèdia, de la Plataforma Alt Camp en Perill, el projecte de la CEPTA anomenat Plataforma Logística no només amenaça directament als veïns i veïnes, pagesos i propietaris de tot el territori comprés entre Valls, El Pla de Santa Maria i Alió, sinó que “destrossarà gran part del territori i medi ambient de la comarca i alhora afectarà greument a la qualitat de vida de tota la població”, ja que segons assegura, augmentarà la contaminació ambiental i acústica a causa de l’alta circulació de camions i el transit d’avions de mercaderies, i alhora es saturaran el serveis socials més bàsics, així com les carreteres, la sanitat o els centres d’ensenyament. Segons el portaveu de la plataforma ecologista, aquest projecte “canviarà la comarca tal com la coneixem avui en dia i a part de fer que dobli la població, es convertirà en un mar de ciment i camions ”. Segons Carles Herèdia, aquest increment de població que preveu el Pla Territorial del Camp de Tarragona és una mostra que la Plataforma Logística no donarà noves oportunitats als joves de la comarca, ja que els llocs de treball que oferirà seran “precaris i sense valor afegit, i ara mateix la taxa d’atur en aquest tipus de feines es residual a l’Alt Camp”.


Durant la caminada també es van poder veure diferents elements d’alt interès patrimonial i ecològic, com les cabanes de pedra seca, els aiguamolls del Pla de Santa Maria amb un espai habilitat per l’observació d’aus o les zones boscoses al vell mig de camps d’oliveres, ametllers i vinya. “Si no plantegem una oposició ferma i contundent a aquest projecte, tot això desapareixerà”, amb això van concloure els organitzadors de la mobilització, alhora que preveien noves mobilitzacions sinó s’atura el projecte de la CEPTA: “Ara ja hem fet la presa de contacte i la descoberta del territori, a partir d’ara les mobilitzacions continuaran, des d’una forma més convencional com una manifestació, fins a accions més contundents si el projecte va endavant”.

La marxa no va tenir, però, un final feliç. Un important xàfec abans d’arribar al Pla de Santa Maria va deixar xops a la gran majoria dels assistents i la mateixa pluja va estroncar el dinar popular i el concert que hi havia previst. Finalment, el concert de rumba catalana es va poder celebrar passades les 4 de la tarda al Casal Popular la Turba de Valls.



la notícia a llibertat.cat: http://www.llibertat.cat/content/view/2675/1/

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Que ningu digui que no ens mullat per defensar el territori!

Endavant amb la lluita!

eguellp ha dit...

Felicitats per muntar aquests actes. Com a vallenc he de dir que no vaig assistir a la cita per altres planificacions que ja tenia fetes des de temps anteriors, però bé, espero que això pugui servir per alguna cosa, i que els que manen no facin els que els peta.

La llàstima és que, mirant el caler, els deu sortir més a compte muntar parcs logístics per empreses que no pas que s'hi guanyi la vida uns quants pagesos.

Per cert, hi haurà alguna movilització pel 18 de maig amb això del transvassament de l'Ebre???

Apa salut!

Enric.

Anònim ha dit...

Sobre el tema dels transvassaments, s'estan muntant coses a nivell no tant sols de Terres de l'Ebre, sinó de tot Catalunya.

Ja t'anirem informant!

Salut!